Mimari Proje

Mimari proje, bir mimari yapının planları, kesitleri, malzeme ve bağlantı detayları, cephe ve dış görünüşleri, yerleşim planları, yapıların birbirleriyle oranı, iç düzenleri ve detayları hakkında teknik ve mimari bilgi veren projelere denir. Başka bir deyişle inşaat izni ve yapı ruhsatı için gerekli olan zorunluluklardan biridir. Aslında yaptıracağınız evin tam olarak istediğiniz gibi olmasını sağlar. Yani yapının daha inşaata geçilmeden bir bütün olarak taslağının çıkarılmasıdır.

Gecekondu olarak tabir edilen plansız ve izinsiz yapıların her zaman bazı sorunlarının olması da mimari proje çizimlerinin olmamasından, yani evin inşaat sırasında planlanmasından kaynaklanıyor. Oysa tüm detaylarıyla inşaattan önce masa başında ustalıklı bir şekilde planlanan projelerde sürprizli bir hayal kırıklığı yaşamak da pek mümkün değil. Bunun için de ev yaptıracak olan okurlarımıza tavsiyemiz, mimari proje işini ciddiye almaları. Bunu yalnızca bir evrak olarak düşünmeyin. Yeni evinizin kusursuz olmasının bir adımı olarak ele alın.

Mimarlığın En Önemli Üç temel İlkesi
sağlamlık,
işlevsellik,
estetik
Bu bakımdan bir mimar proje hazırlarken inşaatta kullanılacak araçlarla çevre ve ulaşım koşulları hesaplar. Bu bilgiler ışığında mimar, mesleki bilgi ve becerisini kullanarak organizasyon hedefiyle tüm alanları kapsayan bir bağlantı şeması ortaya çıkarır.

Bir arsa satın alarak bu arsaya dilediğince bir ev yaptırma akımı giderek yaygınlaşmaya başladı. Bu nedenle mimari proje gibi teknik terimleri de eskiye nazaran çok daha sık duyar hale geldik. Eskiden insanlar tüm izinleri alınmış, inşaatı tamamlanmış, oturmaya ve yaşamaya hazır evler satın almışlardır. Ancak bugünün koşullarında her şey değişti. Ev sahibi olmanın artık bir sürü farklı yolu ve yöntemi var. Bu yöntemlerin her biri de bir hayli yaygın aslında.

Toplu konut projelerinden ev satın almak, banka kredisi ile kira öder gibi ev sahibi olmak ya da bir arsa satın alıp hayallerinizdeki evi sıfırdan yaptırmak… Özellikle şehir merkezinden kaçmak isteyenler ya da emeklilik zamanları veya tatil günleri için huzur dolu bir kır evine sahip olma hayalleri kuranlar için en ideal ve çoğu zaman ekonomik ve pratik bir seçenek, belirlediğiniz bölgeden bir arsa alıp kendi evinizi kendi bütçe, istek ve ihtiyaçlarınıza göre, profesyonel mimar ve mühendislerle çalışarak kendiniz yaptırmaktır.

Ev yaptırmak için gerekli özellikler
Ev yaptırmak için gerekli özelliklere baktığımızda şu detaylar ortaya çıkmaktadır. Elbette siz bir apartman dairesi satın alırken proje ayrıntılarını bilmek zorunda değilsiniz. Ancak kendi arsanıza ev yaptıracaksanız evinizin kaçak sayılmaması için yapı ruhsatı almanız gerekiyor. Yapı ruhsatını ise inşaata başlamadan önce almalısınız. Yapı ruhsatı alabilmek için de bazı gerekliliklerin yerine getirilmesi gerekiyor. Bu gerekliliklerden biri de evinizin mimari proje çizimidir. Bunun dışında mimari proje için yapı ruhsatı ve inşaat izni alabilmek için mutlaka hazırlanması gereken diğer gereklilikler;

Evin yönetmeliklere uygun bir mühendislik yapısına sahip olacağını gösteren statik proje,
Evin elektrik ve su donanımlarının doğru uygulandığını belirten ve planlayan tesisat projeleri
Bahçe ve çevre düzenlemesini gösteren peyzaj projesi
Bir bina projesi için proje ihtiyaçlarını doğru algılamak çok önemlidir. Müşterinin amaçlarını detaylı ve açık bir şekilde anlatan kısa bir “brief” çok faydalıdır.

MİMARİ PROJE İÇİN İNCELİKLERİNİN İŞLENDİĞİ İŞ KOLLARI ŞUNLARDIR;
Projesinin fonksiyonu ve amacı,
Saha ayrıntıları,
Arazi etüdü,
Toprak çalışmaları,
İklim,
Mevcut altyapı ve hizmetleri,
Yüzey gereksinimleri,
Çalışma ilişkileri,
Projenin bütçesi ve zaman ölçeği,
Teknik kısıtlamalar,
Kentsel planlama yönetmeliği,
Teknik ve finansal talepler,
Maliyetler ve kalite standartlarıdır.
Ayrıca projenin sürdürülebilirliği için gerekli temel kriterleri sağlanmalıdır. Bu bağlamda projenin çevresel özelliklerini tanımlamak gereklidir. Yani yapı projelerinde tüm detaylar göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle etkili, sürdürülebilir, güvenilir ve verimli bir proje süreci için mimari tecrübe gereklidir.